Publisert av: naturreservatet | mars 2, 2006

På økonomiens premisser

Å jobbe for bevaring av natur og miljø i Norge er ikke enkelt. Økonomiske interesser kommer alltid foran. Bare hvis det ikke er noen merkostnad å ta positive miljøgrep, kan man ”være litt miljøvennlige” i tillegg.

Eksemplene er mange. Jeg velger foreløpig bare å trekke fram det siste, som synes å være saken om grønne el-sertifikater. Olje- og energiminister Odd-Roger Enoksen begrunner det overraskende samarbeidsbruddet med Sverige med at det vil bli for dyrt for norske forbrukere. På vegne av oss velgere sier han altså at vi skulle gjerne ha satset på fornybar energi – men det må da ikke koste oss noe. Det svært så edle motivet – det å ”tvinge” fornybar energi inn i markedet – veier ingenting på vektskåla til Enoksen.

Tilbake til Enoksens begrunnelse for å kutte grønne el-sertifikater. I følge Rune Håndlykken i miljøstiftelsen Zero farer Enoksen med tull. – Prisøkningen ville raskt bli spist opp av mer kraft i markedet fra fornybare energikilder.

Fra Bellona-hold slaktes Enoksens påstand om at det vil bli dobbelt så dyrt for norske som for svenske forbrukere. Enkle regnestykker fra sertifikatekspert Arne Jacobsen i Greenstream Network viser at Enoksens påstand er direkte feil. Faktisk ville det være svenske forbrukere som ville fått den største kostnaden.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: