Publisert av: naturreservatet | mars 2, 2006

Siste sjanse for Bjørnøy

Foreløpig er jeg ikke imponert over hva miljøvernminister Helen Bjørnøy har fått til. Regjeringen har på langt nær levd opp til forhåpningene som ble gitt i Soria-Moria-erklæringen om at Norge skulle få et miljøløft.

Jeg er imidlertid villig til å gi Bjørnøy mer tid før jeg mister all tillit. For tiden har hun saken om barskogvern i Trillemarka til behandling på sin kontorpult. Skogsvern er vi som kjent svært dårlige på i Norge. Den faglige anbefalingen sier at minst 4,6 % av den produktive skogen bør vernes, mens nivået i dag er 1,4 %. Bjørnøy har nå en gyllen sjanse til å bedre sitt rykte (og å overbevise meg). Men mye viktigere: det er siste sjanse for å verne et større, sammenhengende område med villmarkspreget skog i Norge.

Hvis Bjørnøy skal ta det krafttaket for skogsvern som hun har lovet – kan jeg ikke noen annen løsning enn at hun følger faginstansen Norsk institutt for naturforskning (NINA) sin anbefaling om å verne hele 195 km2. Det er det alternativet som omfatter størst areal. Hvis ikke Bjørnøy viser handlekraft i forhold til dette området, hvordan skal hun da klare å nå målet?

Som i de fleste vernesaker er det også i Trillemarka høyt konfliktnivå. Mange skogeiere vil få sine rettigheter endret. Jeg er av den klare mening at nasjonale og internasjonale interesser har forkjørsrett, når vi har satt oss i den situasjonen her i Norge at nesten all skog som kan defineres som villmark/villmarkspreget, er borte.
At det må gjøres grep på overordnet nivå som i Trillemarka, er på sin plass. Samtidig er det en selvfølge staten gir erstatning til de som rammes negativt.

Generelt om skogsvern vil jeg understreke at vi snakker om 4,6 prosent av den produktive skogen. Det er en meget liten andel. Det vil si at 95,4 % ikke skal pålegges noen restriksjoner. Vi bør få det til!


Responses

  1. Det er vel først og fremst 50 meter betong-strand Bjørnøy er og var opptatt av…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: