Publisert av: naturreservatet | mars 6, 2006

Frivillig skogvern – rett vei å gå?

Verdens toppledere har besluttet å redusere tapet betydelig av biologisk mangfold innen 2010. I Norge er noe av det viktigste vi kan gjøre å bevare den delen av naturen som har desidert størst biologisk mangfold og der de fleste truede artene holder til. I skogen.

Norsk institutt for naturforskning har kommet fram til at minst 4.6 % av den produktive skogen bør vernes for å sikre det biologiske mangfoldet. Dagens vernede skogareal tilsvarer 1.4 %. Spriket er mao. meget stort.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy har uttalt at det er beklagelig at Norge har blitt hengende etter, og har lovet å ta et krafttak. Hun har tidligere uttalt en stor tro på arbeidet med frivillig skogvern.

I en pressemelding fra miljøvernministeren datert 28. februar 2006, gjentas lovnaden. Samtidig informeres det om at det settes i gang frivillig vernearbeid for 30 km2 produktiv skog.

Miljøvernministerens tydelige understrekning av at hun ønsker minst mulig konflikter, og mest mulig frivillighet er vel og bra. Men det er også noe ved dette som gjør meg usikker på om målet på 4.6 % kan nåes.

<
Hvis frivillig skogvern blir ministerens hovedsatsning, tar hun tak i utfordringen i feil ende. Utgangspunktet for alt skogvern må være at den er faglig begrunnet. De biologisk viktigste områdene er de som må vernes først. Det skal mye til om et område som faglig sett bør omfattes av vern, samtidig får sin tilslutning av grunneierne slik at vernet blir karakterisert som frivillig vern. I slike tilfeller mener jeg det fortsatt må tys til myndighetsstyrt vern.

Jeg vil gjøre en kvalifisert gjetning på at områder som blir tilbudt av en grunneier til frivillig vern, oftest vil være av svært begrenset areal. I følge NINAs evaluering av skogvern, er det viktig fremover å verne større og sammenhengende områder. Det moderne skogbruket i Norge har gjort at skogen har blitt ekstremt fragmentert.

Når det er sagt understreker jeg sterkt at frivillig vern er et meget viktig supplement, og jeg setter stor pris på at Norges Skogeierforbund er en av drivkreftene bak frivillig vern. Derfor er det veldig synd at frivillig vern trues av statens nye erstatningsregler. De har endret på tidligere praksis der gevinsten av salg av landbrukseiendom etter å ha eid i mer enn ti år, har vært skattefritt. Nå skattelegges med andre ord erstatninger etter for vern med 28 prosent.

Miljøvernministeren har etter oppfordring fra Skogeierforbundet og Natur og Ungdom lovet å se nærmere på skattereglene. Jeg har en forventning om at hun oppveier denne negative innvirkningen på et eller annet vis…

Hvorfor skal vi så verne skog?
Mine argumenter vil ligne mistenkelig på de du finner på denne utmerkede


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: