Publisert av: naturreservatet | mars 15, 2006

Sp – norsk politikks største miljøbløff

Senterpartiet liker å lansere seg som et miljøvennlig parti. Det er sjeldent det er så enkelt å avsløre bløffmakeri som når det gjelder Sp i miljøsaker.

For ordens skyld kan jeg jo ta utgangspunkt i Sps egen formulering, direkte sitert fra SPs nettsider: ”Senterpartiet vil sørge for at Norge oppfyller sine internasjonale miljøforpliktelser og blir et foregangsland i kampen for et bedre miljø”.

En av våre miljøforpliktelser, er å stoppe tapet av biologisk mangfold innen 2010. For å få til dette er det besluttet at vernet av produktiv skog skal økes fra dagens skarve 1,4 % til 4,6 %. Har man fulgt med prosessen rundt vern av Trillemarka-Rollagsfjell, som er under behandling, kan man ikke ha unnlatt å merke seg Sps holdning. Hva gjør Sp? Jo, man går selvsagt bort fra sine grønne løfter og går i skyttergravene til fordel for grunneiernes rettigheter.

For å vise Sps sanne ansikt, ønsker jeg å klippe fra et NRK-intervju gjort med Sps ordfører i Nore og Uvdal kommune.

—–
– Det er helt uhørt å plutselig komme med nye kjerneområder så seint, sier ordfører i Nore og Uvdal, Eli Hovd Prestegården (Sp)
Hun er opprørt over at Fylkesmannen nå lanserer flere kjerneområder for vern av området Trillemarka – Rollagsfjell i Numedal. Grunnen er at det er funnet flere verneverdige arter enn først antatt.

– Hvis vi stadig skal gjøre flere undersøkelser, tror jeg vi kommer vi til å finne en hel del verneverdige arter. Da kan vi like godt sette vernegrensen rundt hele Numedal og erklære den villmark, sier hun.
—–

Hva slags lukket verden er det Prestegården lever i når hun kan uttale noe slikt? Skal nye og viktige opplysninger i en sak droppes fordi de kom på et tidspunkt som passet så dårlig? Nei, her skinner det tydelig gjennom at ordføreren er på syltynn is og det vitner om en totalt manglende forståelse av temaet. Det er direkte latterlig å lese om dette og jeg har nesten vanskelig for å tro at uttalelsene er korrekte.

Vi har også en internasjonal miljøforpliktelse gjennom Bernkonvensjonen.
Norge har gjennom denne forpliktet seg til å sikre levedyktige bestander av våre store rovdyr. Det er interessant å søke etter Sps utspill om dette på internett. Til og med i Sps egne organer finner man utvetydige overskrifter som ”Sp vil ha ulvefritt Norge” og ”Sentralstyret i Senterpartiet vil ha et bjørne- og ulvefritt Norge” (disse er hentet fra 1999). Et kreativt forslag fra partimedlemmer i 1999 for å ”redde” ulven, var å gjerde den inn. Interessant dyreparkfilosofi, det der…

Jeg vil ikke si det er direkte ansvarlig miljøpolitikk å ville utrydde en truet art.

Jeg nøyer meg med disse to eksemplene foreløpig, men du skal vite at rekken av eksempler på Sps miljøbløff er tilnærmet uendelig lang.

Hvis jeg skulle få motivasjon til å lage en del 2 av Sps miljøbløff, kan jeg jo antyde at det er mye ”snacks” å ta tak i når det gjelder Sps strategier for hyttebygging i sårbar fjellnatur. Eller hva med Enoksens iherdige jobbing med saken om el-sertifisering av fornybar energi?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: