Publisert av: naturreservatet | mars 20, 2006

Løft oss opp fra skammens hule!

Med helgens budsjettkonferanse er regjeringen for alvor i gang med disponeringen av statsbudsjettet for 2007.

Jeg registrerer med glede at finansministeren uttaler seg på følgende måte: – Vi skal bringe skattenivået tilbake
til 2004-nivå, og en liten skatteskjerpelse vil det bli. Vi skal lage et mer rettferdig og miljøvennlig budsjett (Aftenposten/NTB, 19.06.2006).

Min glede gjelder først og fremst at miljøsaken ser ut til å bli en viktig sak.

KAN DEN RØD-«GRØNNE» REGJERING FÅ NORGE OPP FRA SKAMMENS HULE, OG GJENREISE LANDETS RYKTE SOM EN MILJØNASJON?

Selv om det har vært skuffende lite miljø-tæl i regjeringen
så langt, kan jeg ikke la være å øyne et lite håp nå. Bjørnøy har tross alt kommet med enkelte muntlige lovnader som bør forplikte. Når vi vet hvilke store utfordringer nasjonen står foran de neste årene, og at flere av våre
internasjonale forpliktelser har «utløpsdato» før regjeringens 4-årsperiode er over, så må det jo allerede i 2007-budsjettet komme en klar kursendring til syne.

Jeg tillater meg å fokusere på 4 hovedsaker:

1) Klima og Kyotoavtalen. Vi skal redusere våre klimautslipp til 1 % over 1990-nivå innen 2012. Startskuddet må komme i 2007, ellers
klarer vi garantert ikke å innfri forpliktelsene innen fristen. Statoil og Shells planer om CO2-rensing på det nye gasskraftverket på Tjeldbergodden
, har gitt regjeringen gratis optimisme. Men regjeringen må selv vise at de har vilje. Det ser mørkt ut etter regjeringens elendige håndtering
av el-sertifikat-saken og den foreløpig manglende satsningen på fornybar energi. Bjørnøy har imidlertid varslet en omfattende satsning der alle
departementer skal ta ansvar på sine felt (Pressemelding, MD, 13.03.06) Hun har også varslet at oss forbrukere må bli med på dugnaden og ta ansvar.

Jeg tror regjeringen gjør lurt i å la 2007 bli startskuddet for en skikkelig satsning på alternativt drivstoff for vår stadig voksende bilpark.
Undersøkelser viser at nordmenns vilje til å prøve mer miljøvennlig drivstoff er stor, og dermed er det opp til regjeringen å få satsningen på gli.
Det betyr at biodiesel og etanol må tilbys på alle bensinstasjoner, og el-biler må bli enda gunstigere å bruke til by-/småkjøring .
Det internasjonale gjennombruddet for hydrogen som drivstoff nærmer seg, og i Norge er snart de to første hydrogrenstasjonene (Stavanger og Porsgrunn) åpningsklare.
Her har regjeringen en gyllen mulighet til å gjøre Norge til en pioner i hydrogensatsningen. I følge Einar Håndlykken i ZERO er det bare snakk om å tilpasse avgifssystemet
og etablere et landsdekkende distribusjonsnett for å gjøre Norge til det første landet i verden med konkurransedyktige hydrogenbiler.

2) Stanse reduksjonen av biologisk mangfold innen 2010

Dette er tema jeg har skrevet om tidligere, så jeg skal ikke repetere meg selv. Men jeg registrerer et interessant innspill
fra WWF Norge (Pressemelding, WWF, 17.03.06). Organisasjonen har regnet på hva det vil koste å innfri løftene. Vern av skog må, i følge skogforskere, økes fra dagens nivå på 1.4 % til minst 4.6 %.
Statsbudsjettet for 2007 må derfor inneholde 800 millioner bare til vern av skog. I tillegg må det også settes av 200 millioner til vern av andre naturtyper, kartlegging og overvåkning.

3) Oppretting av petroleumsfrie områder

Den norske oljeindustrien beslaglegger enorme havområder, og forurensningen fra næringen øker. Statens egne miljøeksperter og forskningsmiljøene er enige om
at deler av nordområdene bør skånes for utbygging.

Store områder i Lofoten og Barentshavet er truet av utbygging til tross for at det her er meget sårbar natur som vil kunne få uopprettelige skader hvis ikke regjeringen viser mot og trosser
oljeindustriens ensidige press.

4) Innføring av helhetlig hyttepolitikk i fjellet

For tiden bygges det et enormt antall hytter i norsk fjellnatur. Inngrepene i enkelte områder er så dramatiske at landskapet totalt endrer karakter. Det biologiske mangfoldet reduseres.
I tillegg er det en klar tendens til at lokale, økonomiske interesser er bestemmende for lokalisering og utbredelse. Det må en overordnet styring til for å
få utbyggingen inn i mer bærekraftige former.

Disse 4 sakene forventer jeg at det ryddes god plass til i det kommende statsbudsjettet.


Responses

 1. Sitat:
  » Vi skal bringe skattenivået tilbake til 2004-nivå, og en liten skatteskjerpelse vil det bli. Vi skal lage et mer rettferdig og miljøvennlig budsjett (Aftenposten/NTB, 19.06.2006).»

  Hun sa også: sitat: Vi må sørge for å dra inn så mye penger at vi kan oppfylle våre valgløfter!»

  Det er altså regjeringens valgløfter som er bestemmende for hvilket skattenivå vi skal ha her i landet og ikke hva som rent næringspolitisk gagner landet best.

  Takk og pris at man ikke smurte enda tjukkere på i valgkampen da. Tatt i betraktning at vi etter skatter og avgifter tillates å beholde ca kr 15 av hver 100-lapp til eget bruk så er et jo ikke så mye å gå på.

  En økning av «skatteskruen» vil effektivt øke volumet av den «svarte økonomien» her til lands. Og de som sitter på særlig kapital vil etter all sannsynlighet velge å «flagge ut».

  Hvis de nå ønsker å investere sin kapital, for om mulig holde tritt med prisutvikling o.a.,så vil det høyst sannsynlig skje i utlandet. Det vil si i næringer som konkurrerer med Norge!

  Det kaller jeg «visjonær politikk»!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: