Publisert av: naturreservatet | mars 23, 2006

Alle midler tillatt

Bestanden av den truede rovdyrarten jerv har i enkelte områder her i landet passert bestandsmålet som er satt. Responsen på dette er at miljøvernminister Helen Bjørnøy uttaler følgende til Nationen/NTB 23.03.06:

– Bestanden av jerv er høyere enn de bestandsmålene som ble fastsatt i rovviltforliket i Stortinget. Jeg sier ja til skadefelling for å beskytte reinkalvingen og redusere lammetapene i sommer.

I utgangspunktet er jeg av den oppfatning av at bestandsmålene skal være et minstemål for å hindre innavl og minske faren for utryddelse. Derfor er jeg prinsipelt i mot at det i det hele tatt skal gjøres noen uttak med en så forsvinnende liten bestand vi tross alt har av jerven og de andre rødlisteartene våre.

Men når det er sagt, så er mitt hovedankepunkt mot uttaksbestemmelsen at det ikke er satt noen begrensninger på metoder. Det vil si at bruk av helikopter og snøskuter er fullt tillatt. Ved tidligere anledninger har det vist seg at man ikke har skrupler med å bruke nettopp slike hjelpemidler, siden jakt på våre rovdyr er krevende både hva gjelder tid og kunnskap.

Begrunnelsen for jakta er altså at man ønsker beskyttelse for rein og lam. Hvordan kan det etisk forsvares å skremme vettet av jerven (og trolig flere andre skapninger i det aktuelle området) ved å fly lavt over terrenget og drive etterfølgelsestaktikk. Det er garantert en sjokkartet opplevelse for ethvert dyr å bli forfulgt av et flygende og buldrende helikopter. Her skal man beskytte to dyrearter ved å gjøre et ubeskrivelig overgrep mot en tredje art – som i utgangspunktet er en like forsvarsløs skapning som de to andre arten.

Å ta i bruk helikopter og snøskuter i jakt strider mot alle etiske prinsipper, og bør bare kunne brukes i helt spesielle tilfeller (f.eks. søk etter skadet vilt etc.).


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: