Publisert av: naturreservatet | oktober 3, 2006

Konsekvensen av vindturbiner

I kveld kunne man se effektene av vindkraftanlegget som ble anlagt på Smøla. Det er en trist historie.

I periodevis gikk det tapt 1 havørn per dag i området som før var inngrepsfritt og et av verdens beste områder for arten. Tapet er oppe i over 10 havørn. Og tallet vil stige for hver måned som går. Sakte, men sikkert vil det tidligere ideelle hekkeområdet for havørn, tømmes for fugl. En havørn-biotop er ødelagt for alltid.

Det som er like alarmerende med den varslede vindkraft-boomen, er raseringen den medfører. Selve vindturbinene med sin susende støy er en ting, men det er under bygging av vindkraftparkene at skaden skjer. Et nett av veier sprenges og graves ut og endrer terrenget til det ugjenkjennelige. En uopprettelig skade skjer. Dette er så dramatisk inngrep i natur at det tar glansen fra den ellers så miljøvennlige produksjonen som skjer i turbinene etter at anlegget er i drift.

Selvsagt vil ikke disse inngrepene være reelle om man anlegger anlegget ute på grunner i sjøen. Men da kommer kanskje det aller viktigste momentet inn. Den «visuelle forurensningen». Mange fnyser av den slags, men det vil jeg påstå er kanskje den viktigste grunnen til at vindkraftutbygging må begrenses. Det å plante tusenvis av vindmøller langs Norges flotte kyst, kan bli mer skjebnesvangert enn vi aner. Framtiden vil etter forskernes mening inneholde en langt mer øko-fiksert turisme. Framtidens turister kommer ikke for å se vindmøllekrydrede horisonter. De kommer for å se det urørte. Dette håper jeg at landets beslutningstakere får øynene opp for før det er for seint.

Langs norskekysten er det planlagt 100 nye vindkraftparker. 4000 nye turbiner…


Responses

  1. Er ikke sikker på om jeg er så interessert i masse turister tilreist fra alle verdens hjørner, for å se på naturen her. De kommer vel neppe syklende, roende eller ridende til landet…
    Ellers er jeg for bevaring av det estetiske naturen har å by på.
    Når det gjeld havørnen, kunne en kanske foreslå at møllene fikke et gitter som ville kunne beskytte og advare fugl, da de også kunne gjøre møllene mer synlige for fuglene våre. (Tenker på slikt gitter våre vifter til bruk i huset om sommeren har.)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: