Publisert av: naturreservatet | januar 9, 2007

«Hvit vinter» – prisverdig initiativ

Et knippe skifolk har tatt initiativ til "Hvit vinter" – som kort sagt er en aksjon for å oppfordre til mer klimavennlig adferd.

Nå har vel ikke Aamodt & co frontet en spesielt klimavennlig adferd gjennom sine idrettskarrierer. Kryssing av kloden i alle retninger for å finne snø, er tvert i mot et betydelig bidrag i motsatt retning.

Jeg lar meg likevel ikke friste til å dra fram janteloven av den grunn, og ønsker å takke kvartetten Aamodt, Skjeldal, Ulvang og Svartedal for å ta ansvar både for egne og andres handlinger og holdninger.

Det er nemlig nettopp slike PR-fremstøt vi trenger her i landet for at bevisstheten rundt klimautfordringen skal øke blandt folk flest. Det er banalt, men det er tydelig at kjendisers handlinger og meninger går inn hos mange.

I dagens VG-sak om gutta er fokus rettet mot biodrivstoff til biler, bilavgifter og fyring i boliger. De oppfordrer alle som  skal ha ny bil om å velge bil som kan bruke biodrivstoff, og at man må kutte oljefyr og gå over til pellets og ved. I tillegg ber de om reduserte avgifter for "bio-biler".

Jeg hører Stoltenberg i TV-intervju på TV2-nyhetene i kveld sier at dette er en veldig godt tiltak. Miljøvernministeren liker også de konkrete ideene.

Jeg benytter muligheten til å anbefale følgende løsninger for regjeringen:

1) Påby alle norske bensinstasjoner å føre biodrivstoff som bioetanol og biodiesel.(pr dato finnes det èn stasjon med bioetanol; i Oslo, mens det i Sverige finnes 623!)

2) Senk avgiftene dramatisk på biler som kan gå på biodrivstoff. Sett gjerne opp avgiftene enda mer på de drivstoffslukende "monsterbilene" som stadig blir mer pop blant nyrike nordmenn.

3) Gi bedre tilskuddsbetingelser for de som ønsker å anskaffe seg pelletskaminer. I tillegg bør det innføres tilskuddsordninger for installasjon av solcelle/ -varmeanlegg i alle typer bygg.

Ta en titt på www.hvitvinter.no

Fotos: LJS

 


Responses

 1. Ja, det er mye som kan gjøres blant annet med bilbruken. Men fly forurenser vel mer enn annet, og det forundrer ikke meg om det kommer restriksjoner på flying, etter hvert..kasnkje blir det helt slutt på vanlig turisme..

 2. Tror ikke så mange nordmenn kjøper monsterbiler lengre, da de nettopp gikk kraftig opp i pris. De kjøper derimot mellomklasse dieselbiler, som gir mer nox og partikler som asmatikere plages av. Disse bilene fikk avgiftslette, undelig nok. Men regjeringen har et ess i ermet, de setter opp avgiftene på diesel og årsavgift opp…snart. Idiotregjering i et land av idioter som lar seg lure hver dag.

 3. At vi skal tenke på miljøet – flott!

  At noen avdanka vintersportsfolk skal ordne alt – latterlig!

 4. For et latterlig påfunn (HVIT VINTER) når det gjelder Stoltensbergs omfavnelse av utspillet er det kun av selviske grunner,for og skaffe seg flere populistiske stemmer.
  Når det gjelder skigutta så ser de sitt snitt
  til å tjene penger på elendigheten i form av reklameinntekter,popularitet og innflytelse.
  Altså det gagner ikke klimaet i det hele tatt,men kun dem selv. Tiltaket gir dårligere effekt enn å pisse i buksa på en kald dag.Hele kloden lider under vannstyring,rovdrift,griskhet,korrupsjon og likegyldighet.Så Ulvang og dere andre slutt å drøm.

 5. Jeg er lei av gutta på tur og at noen som har nok fra før, får gratis biler sponset av oss andre. Bare for og vise trynet sitt i markedsføring. Det er bedre at eidsiva, DNB nor, bilimportørene og alle de som bedriver slik sponsing slutter med dette. Det gir oss billigere varer, og sparer miljøet for transport av daukjøtt verden rundt halsende etter ett eller annet idrettsirkus.

 6. Det er komplett uforståelig at så få innser at biodrivstoff øker forurensingen, altså utslipp av CO2 i lufta. Resonnementet må jo være at all olje og gass ender opp som CO2 i lufta uansett hva vi gjør. All olje blir forbrent til CO2 på en eller annen måte. Hvis ikke vi gjør det, gjør noen andre det. Ser da bort fra en brøkdel av en promille som blir til plast. Når biodrivstoff kommer i tillegg blir da bare enda mer utslipp. Dersom en virkelig ønsker å redusere utslippene må en redusere produksjonen av olje og gass!

 7. Hvis ikke regjeringen kunne tenke seg til dette selv begynner jeg å lure. De vet jo selvfølgelig dette,men da TAPER de penger!!!

 8. Dette er for dumt. Er gamle skistjerner som ikke har dopet seg så tom i toppen at de tror på dette selv. Vinteren kommer ikke om vi fyller bio drivstoff. De har jo råd til å kjøpe slike biler , det har ikke jeg. Tenk på istiden og for ikke å snakke om når dinosaurene levde på jorden. Det går i en syklus. Slapp av folkens.

 9. Tenk om halvparten av alle forretningsreiser med fly og bil kunne erstattes av videokonferanser, og om flere hadde fått mulighet til hjemmekontor framfor å reise til kontoret – det hadde virkelig monnet!!! 🙂

 10. Er bioetanol virkelig løsningen?

  http://pub.tv2.no/net

  http://www.tb.no/apps

 11. hvorfor skal jeg tenke på forurensing når ikke stortingpolitikerne gjør det, de la ned valdresbanen, mange tømmerbiler hver dag til hønefoss, sett opp bilpanten til 30 000,-på biler uten eksosrensing, dette er to fluer i ett smekk, få vekk farlige og forurensede biler, likeledes mer jernbanefremkommelighet.

 12. Skjønner ikke folk om at ALLE i Norge hadde kuttet ut bilbruken ville dette ikke påvirket det globale utslippet av CO2 i det hele tatt i praksis. Selv om alle i Norge hadde sluttet å slippe ut CO2 ville det ikke gjort noen verdens ting..slike kampanjer hjelper IKKE. Dessuten virker holdningen i Norge å være at «det er greit å forurense, bare du betaler til statskassa» De nye bilavgiftene er jo latterlige. Dessuten fokuseres det knapt på flytrafikken i det hele tatt..som forurenser ekstremt. Avgiftene på flybensin er vel ca 1/8 av vanlig bensin og diesel. Skal vi stoppe utslippene av CO2 må vi få med oss alle U-land og kommende I-land også, da disse er glad i kull & olje. Det er jo ganske utopi at Kina skal kutte ut kullkraft og gå over til bioetanol med det første. Dessuten er det så sterke krefter i politikken som ikke vil gi slipp olje og gass, da inntektene til en del land avhenger av det. Slike kampanjer hjelper like mye som å pisse i Stillehavet for å varme det opp.

  Hilsen en som kjører bil med god samvittighet

 13. Miljøet er helt ok, naturen går sin gang.
  At mennesket skal kunne påvirke klimaet er ikke mulig. til det er jorda alt for stor.
  Et musepiss i have forandrer ingenting.
  Mange forskere er opptat av budsjettene sine og roper ulv. Klima vil altid forandre seg, slik er det. nå har vi mye media og da blir trøkket der etter.

 14. Bellona hadde en flott artikkel i januar 2006 om den nye flotte hydrogensatsingen. Nå når skylappfolket virkelig har sett lyset og sannheten så er hydrogen ute? Hydrogen er ikke CO2 nøytralt menn utslippene er rent vann. CO2 nøytralt å det være.Å gjøre om hele Brasils regnskog til biobrennsel er miljøvennlig. Regnskogen er sammen med verdenshavene en av de viktigste delene i økosytemet som faktisk tar opp all CO2 vi forbrenner!

 15. Dette er jo bare tull…klima endringene vi ser nå er ikke menneskeskapt,det vi har bidratt med er av ubetydning.
  Ikke de at jeg mener forurensing er bra,men jorda går inn i en ny syklus,hvor jord rotasjonen holder på og avta,magnestismen på jorda holder på og avta…..og tror du ikke at jordas «base frequency»(i mangel på ett norskt ord) holder på og øke!!!!!
  Sjekk fakta sjøl,ikke la dere lure av mennesker uten integritet(politikere)
  HVIS det nå skulle være slik som flesteparten har blitt lurt til og tro….hva
  er «regjeringens» løsning? (tett oppfulgt av miljø organisasjoner(mon tro om ikke de har felles agenda…mere penger…til seg selv))
  Deres «kloke» løsning er og øke avgiftene,gjøre livet enda mere surere for menig mann(i tilegg til forurensingen DE står for!).
  MEN,hvor mye av avgiftene bruker de på miljø tiltak?
  Tør vedde på at det ikke står i stil med det de tar inn i avgifter!
  Heller det motsatte…når var det sist du hørte at regjeringen «dro til» med ett ordentlig miljø prosjekt?
  ERGO:hele klima debatten er en kilde til økt inntekt for…?
  Ikke deg og meg(ikke at det ville ha hjulpet uansett)
  Kan du innse at:

  1.Hvorfor er det slik i denne debatten at:
  vi hører og merker med en gang om økte avgifter,men ALDRIG noe om faktiske tiltak?

  2.Fri energi (dette er ikke fantasi,den xisterer)….kan jo skjønne at det ikke blir nevnt,vanskelig og avgiftsbelegge noe som er
  «fritt»
  Kan nevne noen navn også,slik at du kan sjekke det selv: Victor Schauberger,William Reich…eh der sviktet hukommelsen,men sjekk internett,søk på fri energi.
  Vi kan «utvinne» hydrogen av VANN,som når det blir forbrukt,omdannes til,VANN.
  Vi har magnetiske(med ett uttak på 8:1)»evighetsmaskiner» hvor du bare trenger og skifte magnetene etter ca.10 år…osv osv

  3 Til sist,det ville ikke hjulpet om vi aldrig hadde xistert engang,JORDA gjennomgår en helt NATURLIG prosess/syklus,slik den har gjort det MANGE ganger får i historien.
  Til og med så langt tilbake i tiden,hvor de fleste arkeologer er enig i at mennesker ikke var…..og litt senere når de bare var utstyrt med en flint øks.

  4 Dette støttes av flere forskere,enn de på «miljø» siden.(rart at dette ikke kommer fram i masse-media)Og kanskje vet våre kjære politikere dette (og da lyver de oss rett opp i ansiktet) ellers så vet de ikke dette (og er i så fall helt uvitende/ignorant/dumme…velg det du synes passer best)

  På den negative siden må det jo nevnes at denne prosessen akselererer,og det gjør oss ikke noe godt at vi ikke forberede oss på det som kommer,for det vil bli betraktelig værre.(det er det eneste vi vet sikkert)
  Mener ikke med dette og prøve og skremme noen,men det ville vært en fordel om vi stakk en finger i jorda og begynte og håndtere denne saken «litt» mer fornuftig.
  På den positive siden,så vil jo dette,uansett,forandre hvordan norge blir styrt i framtiden,hvis vi har ett norge da og ikke må søke tilfluk i ett eller annet land!
  Poenget er at vi må forandre på en del ting,og jo tidligere,jo bedre!
  Kanskje kommer vi oss igjennom det med fornuften i behold!

  Kjære med-mennesker…ta ikke noe av det som JEG sier for gitt,men ta heller ikke noe av det ANDRE sier for gitt…gjør deg SELV den tjenesten med og sjekke ut faktaene SJØL!

  Jeg er glad i dere alle sammen,det gjelder politikerene også…selv om jeg ikke er glad FOR politikerene……men tiden er inne for og begrave strids-øksene og ta til fornuft!

  Innse at det ikke er noen som har SKYLD i det som er,og i det som skjer,for det er som sagt,en naturlig prosess!
  La oss heller starte med og forberede oss..

  Vennelig Hilsen en Engel

 16. Ja nokka må man jo ha å ræmje åver.

  Avisan tjæne pæng på dåmmedagsprofetier,politikeran får p.r å påskudd til nye avgifter,miljøvernsorganisasjonan får påskudd til å rope dommedag å ætter mere pængestøtte.Skiguttan e jo ikke snauare enn at dæm skal ha sin del av p.rn dæm åsså.

  Men vest vi tænke med innsia av haue så spelle det ingen rolle ka vi gjør her i Norge globalt sedd.
  Om vi slutte å kjøre bil å fyre i ovn så vil det kun ha betydning lokalt i de tættest befolka områdan.
  De vil være som å pesse i havet å tru at det ska bli flo sjø.

  Æ trur at den største trusseln i fræmtia kommer til å bli Kina å India der forbruk av fossilt brensel e på tur tel himmels.Di karan dær borte skit i miljøe!!!

 17. I Oslo ble det ikke lagt noen form for restriksjoner på biltrafikken selv om forurensningsnivået lå fem ganger over faregrensen.
  Videre anbefaler man å fyre med ved fremfor å bruke strøm. Og favoriserer dielselbiler.
  Fly og skipstrafikk blir ikke nevnt som forurensningskilder.
  Nei, dette er dårlige greier.

 18. Hei Lars Jøran:-)
  Du er genial til å ta bilder. Mindre snøfaktor her i Bergen enn på Tveit sannsynligvis, men på Kvamsskogen i helga var det nok til å putre rundt på treplankene for de med sånne lyster (dvs diverse x-kgb’ere).


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: