Publisert av: naturreservatet | oktober 31, 2007

FrP og klima

I desember skal Norge møte resten av verden til klimaforhandlinger på Bali – som til slutt skal ende i en avtale i København i 2009. Det skulle vært interessant å se hvor mye man oppnådde ved å kle seg i FrPs holdninger. 


Kveldens NRK-program Standpunkt handlet om klimaendringene. Det var her FrPs leder Siv Jensen nok en gang framførte partiets holdning gjennom følgende kommentar mens man diskuterte hva man kan gjøre for å redusere utslipp av CO2 i Norge: ”Dette blir veldig smalt. Norge og Sverige har om lag like store utslipp(…). Kunne Norge og Sverige kutte alle sine utslipp, så hadde vi altså redusert de globale utslippene med 0,4 prosent.”
 

 
Var det Siv Jensen eller en av hennes partikollegaer som representerte landet  vårt i forhandlingene, ville hun altså bagatellisere våre egne utslipp og dermed signalisere at det er alle dere andre som må gjøre jobben.
Elementær forhandlings-ABC, er at det lønner seg å ha noe å gi om man har håp om å få noe. Altså er det helt åpenbart at Norge må gå foran som et godt eksempel og sørge for å redusere våre utslipp betraktelig. Med tanke på at det er nettopp vi og andre industrialiserte land som har forårsaket den kommende klimakrisen, finnes det bare en løsning som gir suksess: Gå foran og tallfest en reduksjon av egne utslipp som er prosentvis vesentlig større enn den reduksjonen vi forlanger at våre motparter.  

 Hvis Norge legger dette i bunn, ja, så kan man si som Siv Jensen at våre utslipp er ubetydelige, og at vi derfor i tillegg må gå inn med store midler til å redusere utslippene f.eks i Kina. 

 For øvrig merket jeg meg at statsminister Stoltenberg gjennom hele debatten argumenterte på en måte som gir håp om at han akter å gjøre Norge til et slikt foregangsland. Han holdt til og med et kort foredrag om konsekvenser av klimaendringene – noe som tyder på at han har brukt tid på og har tatt inn over seg hva forskere har lagt fram av resultater. Hovedårsaken til at jeg for tiden er misfornøyd med kvalitetsnivået på norsk politikk, er nemlig at man både nasjonalt og ikke minst på lokalt nivå vektlegger uttalelser fra fagfolk ganske lite. I forhold til den kommende klimakrisen, virker det heldigvis som norske politikere tar fagfolkene alvorlig. Unntaket er selvsagt Frp, som fortsatt har følgende formuleringer i sitt partiprogram: ” Dagens debatt om klimaendringer dreier seg først og fremst om hvorvidt menneskelig aktivitet bidrar til å fremskynde eller forandre klimaendringenes naturlige gang. Dette spørsmålet er svært omdiskutert, til tross for det generelle inntrykket i Norge om at FNs klimapanel har funnet svaret.”. Sannheten er at det er stor samstemmighet blant verdens klimaforskere om at klimaendringene finnes og at de er menneskeskapte.  

 

 


Responses

 1. Nå har det seg jo slik at flere av verdens mest anerkjente klimaforskere truer med å saksøke klimapanelet fordi de mener at de er brukt som sannhetsvitner for noe de ikke er delaktig i….

 2. # 1 Captain Cruel4

  Det blir vel aldri en realitet, men jammen kan man lure hvordan det gjelder å begrense utslipp fra flytrafikk mest mulig og samtidig legge et møte til en avkrok som Bali?

  Men det gjør vel kanskje ikke noe all den tid andre betaler for reisen?

 3. # 2

  lurer på hvor mange som kommer i privatfly denne gangen…..

 4. Godt innlegg. Jeg fikk ikke sett debattprogrammet i går, men uttalelsen du siterer fra Siv Jensen har jeg jo hørt før. Menneskeskapte klimaendringer passer ikke inn i FrPs ideologi. Derfor må vitenskapen fornektes, eller i hvert fall sås tvil om, og vitenskapskvinnene og -mennene må diskrediteres. Slik er det jo med captaincurel og Argus også; deres politiske syn og virkeligheten passer ikke sammen, derfor fornekter de virkeligheten. Sannheten er helt klart det er stor samstemmighet blant verdens klimaforskere om hovedkonklusjonene til IPCC. Det finnes selvsagt noen svært få unntak, men de lærde strides ikke i noen betydelig grad.

  Jeg er enig i det du skriver om forhandlings-ABC. Dessuten synes jeg det er ganske meningsløst å snakke om at utslippene i Norge utgjør en så og så liten prosentandel. Hovedpoenget er hvor store utslippene er per innbygger. 4 millioner mennesker i Norge slipper ut mer CO2 enn 4 millioner mennesker i en bydel i Kina. Norge har dessuten et spesielt ansvar, som et land som har tjent seg rikt på olje. En annen ting er at en stor del av utslippene i Kina skjer jo for å produsere varene vi i Vesten forbruker.

 5. #1 captaincruel
  Jeg begynner å bli mektig lei av løgnene dine. Du skriver at «flere av verdens mest anerkjente klimaforskere truer med å saksøke klimapanelet». Jeg har hørt om EN som har truet med å saksøke, og hvis jeg ikke husker feil var det pga uenighet om det som står om stormer (tror jeg husker rett, men er ikke 100 % sikker). Vet du at det er flere enn én forsker? Kan du navngi dem, oppgi kilde? Vet du at de blant verdens mest anerkjente? Vet du om problemet er uenighet om hovedkonklusjonen (at klimaendringene vi opplever høyst sannsynlig er menneskeskapt), eller er det uenighet om f.eks. stormdannelse som er problemet?

 6. # 5

  Og jeg er lei av lettlurte og lettmanipulerte folk som selektivt velger hvem de vil tro på……

  Jeg har tidligere skrevet om universitetsmiljøer som, fordi de var skeptiske til teorien om global oppvarming, måtte true med rettsak for å få tilgang til bakgrunnsmatrealet til klimarapporten.

  Meteorolog Dr. William Gray uttaler f.eks. at klimaforskere er mennesker som ikke forstår hvordan atmosfæren fungerer…

  For et par år siden var det klimakonferanse i cardiff. Jeg var på pressekonferansen etterpå og spurte hvilke beviser de hadde for global oppvarming. Svaret var at de ikke hadde beviser, men at det var blitt en etablert sannhet i miljøet…..

  De samme miljøene og gruppene som ville smelte ned polisen på 1970 tallet, for å berge verden fra en atomvinter, skal nå komme med tiltak for å beskytte oss mot global oppvarming….

  Sønnene til en avdød Nobelpris-vinner måtte jo gå til søksmål for å hindre at en gruppe klimaforskere brukte faren deres som sannhetsvitne…….

  Jeg tok en kjapp research på 22 tilfeldige medlemmer av klimapanelet. 8 personer var en eller flere ganger blitt fjernet fra stillinger pga. å ha jukset med/forfalsket forskningsrapporter, publisert andre forskeres resultater og utgitt det for å være egne eller på annen måte «satt forskningen i vanry»……

  Men jeg visste allrede for 10 år siden hvordan moralen i disse miljøene er….

  Ber du en seriøs forsker, se på om utenomjordiske har parret seg med jordboere, vil de når de er ferdig med å le, si noe slikt: «Hvis du kan komme med håndfaste bevis, skal jeg forske på det….»

  Ber du en klimaforsker om å bevise at menneskeskapt global oppvarming er et faktum vil de si noe sånt: «Vi har ingen beviser, men ting tyder på……»

  Men bare slapp av. Om 10-15 år vil du også være med på å le av dette, siden klimakatastrofen da er blitt avlyst….

 7. #6 captaincruel: Alle velger hvem de vil tro på, også du! Du også velger ut selektivt og blir manipulert.

  Du er ikke forsker. Du har ikke funnet ut noe som helst som har med klimaet å gjøre. Ergo, du må som de fleste andre ta til deg den informasjonen du kan gjennom diverse kanaler, bearbeide informasjonen på bakgrunn av ditt eget utgangspunkt for så å konkludere. Dette gir seg like mange forskjellige utslag som det finnes mennesker på jorden.

  Du er arrogant dersom du mener at du er mindre lettmanipulert kun fordi du tilhører et mindretall i klimadebatten.

 8. Nå tror jeg det er langt mellom visjon og handling fra Stoltenbergs side. Det er vanskelig for Norge å fremstå som et foregangsland.

  Siv Jensen fører en annen debatt. De er mest opptatt av hva man får for pengene. Deres politiske ideologi er en god del markedsliberalisme og samfunnsøkonomisk effektivtet. Å bagatellisere klimautslipp er derfor et virkemiddel for å få gjennomslag for sin politikk. FrP vil ikke kaste bort penger i dass.

  Pengelokomotivet til Siv Jensen og miljø står i sterk kontrast. Det gjelder ikke bare klimagasser, men også trussel mot artsmangfold generelt. Det er ikke slik at enkelte politikere hater miljøvernere og forskere, men de er overbevist om at virkemidlene (foreslåtte miljøtiltak) ikke er samfunnsøkonomiske nok. Kuttene vil de for eksempel bare ta i utlandet for der er det billigst (forpliktet til å kutte gjennom Stortingsvedtak) og dagens Kyoto-avtale er for dem ineffektiv (= de får lite igjen for pengene).

  All annen retorikk er egentlig bare svada fra FrP.

  Det gjelder for FrP å innse at man er nødt til å foreta kutt selv om det koster.

 9. #6 captaincruel
  Jeg mistenker deg for å lyve i #1, men kan ikke vite det sikkert. Jeg spurte deg noen enkle spørsmål for å få avkreftet eller bekreftet mistanken min, men du svarer ikke på noen av dem. Du kommer med masse svada isteden. Hva er kildene dine?

  Kjapp research, du liksom. Ta en kjapp research på deg selv.

  Jeg kan opplyse deg om at hypotesen om menneskeskapte klimaendringer ALDRI vil bli bevist. Vi kan ikke putte 50 jordkloder i et laboratorium og kjøre eksperimenter på dem.

 10. #1 cc

  Du tar store sjanser når du satser på 100 000 pund på at klimakrisen er over innen 2015. Liker du å satse slike summer på ting for moro skyld? Eller er du skråsikker på fortjeneste?

  For øvrig er det morsomt å lese at du tar nevner flere av verdens (og høyst ordinære) forskere og det er slik at resten ikke støtter opp om dette. Og du satser penger på noen forskere som snakker om ting du ikke forstår?

 11. Veldig bra innlegg!
  Tiltredes!

 12. #2 & #3

  Kort innspill:

  Kan Argus og Captain komme opp med en enn plass for å holde møtet enn Bali, som det er kortere veg til enn fra alle andre steder i verden ?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: