Publisert av: naturreservatet | februar 14, 2008

Lokal styring av strandsonen er en katastrofe

Forvaltningen av strandsonen i Norge er en katastrofe. Kommunene har ikke vist seg tilliten verdig og må umiddelbart fratas forvaltningsansvaret. Siste eksempel på grovt overtramp finner vi i Lillesand.

Lokalpolitikerne i Lillesand kommune har gitt klarsignal til et byggefelt i strandkanten i sørlandsidyllen Høvåg på 35 hus, der hele 24 av dem faller innenfor 100-metersbeltet. 

Det er ganske utrolig at lokalpolitikere fortsatt stemmer for store inngrep i 100-metersbeltet. I dette tilfellet gjør de det på tross av at det er skjønn enighet om at strandsonen allerede er overutbygd på Sørlandet. De gjør det på tross av at forrige miljøvernminister ga tydelige føringer til kommunene om å stramme inn dispensasjonsbruken. Og sannelig trosser de også sine egne fagfolk – planleggerne i kommuneadministrasjonen.

Når likevel lokalpolitikerne kjører på – hovedsaklig representanter fra Høyre, FrP og Ap (delvis Sp og KrF) – kan man spørre seg om hvorfor. Jeg har som journalist og som naturfaglig utdannet fulgt med på mange slike saker i ulike kommuner de siste 10 årene. Min påstand er følgende: Lokal forvaltning har et stort habililtetsproblem. Det er mange steder små forhold der båndene blir for tette til at politikerne klarer å heve blikket. Dermed settes nasjonale retningslinjer til side for å tekkes utbyggingsinteressene.


Responses

  1. Fint og se at noen har hodet på rett plass og har skjønt at steder som hovedsaklig må vernes er det er mye utbygget fra før!

    Det irriterer meg at vernerne her til lands så alt for ofte henger som opp på steder i innlandet med få innbyggere (liten makt) for å få gjennomslag.

    Jeg misstenker sterkt at dette har noe med at «sterke» krefter med mye penger har mye mer de skulle ha sagt når det gjelder strandsonen og at det derfor blir utbygd..

    Bevaring av offtentlige fritidseiendommer(?) burde finnes der mange folk kan få glede av det!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: