Publisert av: naturreservatet | februar 15, 2008

– Det blir jo dødt rundt alt som har med vann å gjøre

Det sier ordføreren i Mandal (FrP) til at det skal bli vanskeligere å få bygge i strandsonen, og får støtte av ordføreren i Lindesnes (KrF). Hvordan skal det gå med den hardt pressede Sørlandskysten når den slags holdninger fortsatt råder?

I dag har Regjeringen og miljøvernminister Erik Solheim lagt fram forslaget til ny plandel i plan- og bygningsloven. Essensen i forhold til strandsonen er at det skal bli vesentlig vanskeligere å få dispensasjon fra byggeforbudet i 100-metersbeltet.

I en fra før hardt presset strandsone på Sørlandet fortsetter kommunene å pøse ut dispensasjoner fra byggeforbudet i 100-metersbeltet.  I dag har miljøvernministeren kommentert det nye lovforslaget til plandelen av plan- og bygningsloven på følgende måte. – Det vil bli enklere for kommunene.

Det er interessant å merke seg hva de som skal forvalte strandsonen mener om lovforslaget. Ordfører i Mandal, Alf G Møll (FrP) uttaler til NRK Sørlandet:

– Det blir jo ganske dødt rundt alt som har med vann å gjøre, nesten… virker det som. Om det er vassdrag eller sjø så innenfor det 100-meters beltet kan det liksom ikke skje noenting selv om forholdene ligger godt til rette for at det burde kunne skje noe.

Orføreren i Lindesnes, Ivar Lindal (KrF) kommenterer lovforslaget på følgende måte:

– Det er nok med bakgrunn i at sentrale myndigheter, lokalisert i Oslo, ser hva som har skjedd i Oslofjorden. Det syns jeg på en måte ikke vi skal bli så skadelidende for her på Sørlandskysten(…)

Fylkesmannens miljøvernavdeling skal sørge for at den lokale forvaltningen tar hensyn til nasjonale retningslinjer. I fjor måtte de klage inn rekordmange vedtak gjort av kommunene. Etter uttalelsene fra de to ordførerne i kystkommunene på Sørlandet, kan Fylkesmannens miljøvernavdeling belage seg på å få hendene fulle med å rydde opp etter kommunenes slette arbeid med strandsonen.

Til ordførere som Møll og Lindal: dere har selv provosert fram en innstramming av loven ved å føre en så liberal dispensasjonspolitikk gjennom mange år. Det har ikke manglet på advarsler fra viktige hold: Både flere miljøvernministre  og Riksrevisjonen har påpekt overutbyggingen i strandsonen.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: