Publisert av: naturreservatet | juli 2, 2008

Forbud hjelper ikke – strandsonen bygges fortsatt hardt ned

Statistisk Sentralbyra har kommet med en ny, nedslående rapport om bygging i 100-meters beltet. Fortsatt gir kommunene dispensasjon til bygging i meget stor skala. Fortsatt gjøres allmennehetens områder om til private hager.

I følge SSB har det i 2007 vært en nedgang i antall dispensasjoner fra det generelle byggeforbudet i strandsonen. Men hva hjelper det når det er snakk om en reduksjon fra 808 til 767? Med samme reduksjonstakt vil det likevel være snakk om svært lang tid før vi i Norge er ned på et akseptabelt nivå. Innen den tid vil svært mange naturperler langs kysten være rasert for fremtidens generasjoner.

Det bemerkelsesverdige i denne sammenheng er at det i de senere årene har vært stort fokus på strandsonen. Flere miljøvernministre har gitt tydelige signaler til kommunene om å stramme inn. På toppen av det hele har Riksrevisjonen klart uttalt at dette er i strid med Stortingets mål (les her). Hvordan er det da mulig at presset fortsatt er like stort?

Fra flere politiske partier registrerer jeg følgende holdning:

-Plan- og bygningsloven gir naturen inkl. strandsonen tilstrekkelig beskyttelse.

-Kommunene må styre strandsonen selv.

Hvordan kan dette forsvares når vi ser på tallene fra SSB? 

Les mer hos SSB om strandsone


Responses

 1. Resursene bør fordeles strengere når det gjelder de som kontrollerer og vurderer hvilke tiltak som må håndteres og avverges.

  I det siste har aviser og TV vist en mengder med eksempler på store inngrep i naturen og i vannkanten men disse er i nesten samtlige tillfeller gjort på steder som av allmennheten er utilgjengelig uten disse inngrepene uansett og derfor er ikke dette noe som er til hinder for allmenhetens ferdsel.

  Allmennhetens rettigheter er også en svært diskriminerende rettighet når den brukes/missbrukes mot grunneiere som trossalt har kjøpt og betalt sin grunn og har eiendomsrettigheter samt krav på privatlivets fred.

  Jeg har sett graverende tåpelige tillfeller av «allmenhetens» rettigheter ved tileksempel en hel holme på 80 dekar hvorav 5 dekar var privat og påkostet med brygge og molo for å kunne bebo eiendommen, resten av holmen var ubebygget. (dette er en gammel eiendom) Og allmennheten/båtturrister påsto seg å ha krav på dette annlegg som uthavn. Tilslutt ble eier av eiendommen rett og slett fordrevet derfra av turister og mobbing fra media. Politiet som stadig bisto med å fjerne båtturrister gav rett å slett opp.

  Slik er det blitt idag! Media og mobberne tar seg tilrette og fordriver rettmessige eiere fra deres egen grunn på grunn av store ord og sterke samlinger av flertall. Rettferdig er det IKKE!

 2. Han med brygga burde vel revet den ned?
  Det hadde jeg gjordt, for ikke faen om en gjeng pøbler skulle fått glede av brygga mi.
  (Pøbler altså)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: