Publisert av: naturreservatet | oktober 3, 2009

Ta vare på eksistensgrunnlaget

Valget i Norge er over og vi har gitt Sp, Ap og SV fire nye år i maktens korridorer. Her er mitt hjertesukk som jeg skulle ønske ble bragt inn i Sorie Moria vol. 2.

Natur er vårt eksistensgrunnlag. Vi tapper våre naturressurser i et stadig større tempo både her i Norge og overalt ellers på kloden. Jeg vil anta at Soria Moria volum 2 kan være starten på en ny utbyggingsbølge av såkalt grønn energi. Jeg tenker på vindkraft og vannkraft. Husk da å ta med følgende i regnestykket. Vind- og vannkraft er riktignok CO2-fritt når det er ferdig utbygget. Men kostnadene vil bli store. Naturødeleggelsene vil bli enorme. Nye store arealer legges under grus og asfalt. Leveområder og økosystemer splittes opp. Akkurat det vi ikke trenger mer av. Vi trenger ikke løse ett miljøproblem ved å forsterke et annet.

Hvert enkelt inngrep kan synes udramatisk. Men summen av inngrep vil gi stor virkning. Se bare på hvordan vi har stelt med vår villmark. Tre fjerdedeler av den har gått tapt siden 1900.

Globalt vet vi at det allerede er krise mtp tilgangen på ressurser. Menneskets fotavtrykk, dvs etterspørselen etter biologiske ressurser, er på rundt 22 hektar per person, mens jordens biologiske kapasitet er på rundt 16 hektar (Berntsen & Hågvar, 2008).

Det bør være regjeringens oppgave for de fire neste år å sørge for at vi her i landet kommer inn på en langt mer bærekraftig kurs enn den vi holder nå. Det er helt grunnleggende å starte med naturen. Vi må gi naturen en mye høyere pris – en pris som den fortjener.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: