Publisert av: naturreservatet | januar 16, 2010

Ulvesirkus

En streifende ulv har skapt betydelig medieoppmerksomhet i Telemark og Vestfold. I kjølvannet av dette er det interessant å se litt på hvilke uttalelser som dukker opp.

 De lokale rovviltkontaktene og Statens naturoppsyn uttaler i hovedsak at de følger rapporter om ulvens bevegelser nøye, og oppfordrer alle om å rapportere om sporfunn.

Minst to bondelagsledere har uttalt seg i media. Leder av Telemark bondelag, Kjell Sølverød uttaler følgende til Varden: – Det vil være helt uaktuelt for Telemark Bondelag å se på at ulv er i ferd med å etablere seg i Telemark. Journalisten spør videre: -Men er det ikke fint at det er liv i naturen? Sølverud svarer: -Jo, litt liv skal det jo være, men ulv er det ikke aktuelt å akseptere her. Så dette er ikke noen gledens dag akkurat.

Ganske raskt kom det også en søknad om fellingstillatelse på ulven fra Lardal bondelag i samarbeid med Siljan og Kongsberg bondelag. Leder i Lardal bondelag uttaler følgende til NRK Østafjells: – Vi håper å få felt ulven så fort som mulig, og helst før beitesesongen til våren.

Det tas aldri temperaturen på folkemeningen i slike øyeblikkssaker, i motsetning til hva man gjør med politiske partier når en eller annen politiker har dummet seg litt ut. Derfor kan det ikke sies noe bastant om folkets mening om hvorvidt denne ulven har livets rett. Men vi kan jo titte litt på hva som rører seg i forskjellige nettmedier – som kanskje er det mest relevante stedet å fange opp meninger i nåtiden. Ser man på de ulike lokalmediene som dekker ulvesaken, viser en enkel statistikk pr. 16/1-10 at omtrent 80 prosent av kommentarene er positive til ulvens besøk. En digital underskriftskampanje på underskrift.no har pr nå 611 underskrifter til fordel for ulvens tilstedeværelse. Det finnes ingen kampanje for det motsatte.

 Min kommentar på bakgrunn av alt dette, er at det virker som bondelagene er svært i utakt med hva folk flest mener. Det er interessant å merke seg den bastante holdningen om at ulven må bort, til tross for at det ikke går dyr på beite og at ulven ikke har gjort noe skade på husdyr. Jeg tror ikke bondelagene med denne holdningen gjør sin egen næring noen god tjeneste ved å framvise slike holdninger for hele distriktet befolkning. Det utviser en svært lav toleranse og gir tydeligvis mange mennesker en forverret innstilling til bønder generelt. Vi trenger etter min mening mer enn noen gang før en fornyet tillit til landbruksnæringen. Den norske bonden forvalter tross alt viktige primære verdier som natur, landskap og ikke minst matproduksjon.

Jeg tror bondelagene heller burde utvise en økt toleranse når skadepotensialet er så lite som i dette tilfellet. I det øyeblitt ulven virkelig gjør skade, vil saken stille seg annerledes. Om bondelagene da protesterte, ville forståelsen blant folk øke betraktelig. Det er stor oppslutning i befolkningen om de internasjonale forpliktelsene vi har vedrørende ulv og andre rovdyr. Ulven finnes i et svært lite antall i Norge fortsatt, og ville vært utryddet om ikke våre naboland hadde en bedre forvaltning enn vi har.

Så jeg sender følgende oppfordring til Norges Bondelag nasjonalt og lokalt: øk deres troverdighet ved å utvise mer toleranse og vis større vilje til konstruktive løsninger i stedet for å kreve avliving.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: