Publisert av: naturreservatet | november 4, 2010

Redd elvene

vann

I Jens Stoltenbergs nyttårstale i år 2000 fikk vi den kjente lovnaden om at «tiden for store vannkraftutbygginger er forbi». Dessverre betydde det nettopp det – og dermed er det blitt fritt fram for småkraft i stedet.

Alle som har hatt sine doser med fjellturer i Norge kan ikke ha unngått å legge merke til det. Det var ikke så vanskelig å holde lovnaden for Jens Stoltenberg – det meste er jo allerede demt opp og utbygd allerede! Så når den rød-grønne regjeringen har slått et kraftig slag for småkraftutbygging, var det en helt naturlig utvikling, Det var jo der potensialet nå ligger.  Mange bekker små gjør som kjent en stor å. Det er ikke noe bedre å bygge ut haugevis av småelver enn ei stor. Dessverre betyr dette en ny bølge av naturødeleggelser. For tempoet er meget høyt for tiden, den som tviler kan ta en titt på NVE sine nettsider der alle konsesjonssøknadene ligger.  Det er ei lang liste. Veldig lang.

Elvene våre er en viktig del av naturmangfoldet. I eller ved elvene holder mange sjeldne arter til. De står i fare for å utryddes med stadige inngrep. Dessuten er elvene det rennende vannet utrolig viktig for vår naturopplevelse. Når 7 av 10 av våre høyeste og flotteste fosser er bygd ut og to tredjedeler av vassdragene er bygd ut – hvorfor skal vi da bare øke utbyggingstakten? Kontringen til utbyggerne vil alltid være å dra fram klimaendringene. Ja, det er riktig at vannkraft er CO2-vennlig. Men det går en grense for hvor mye man skal redusere naturmangfoldet. Den grensen er i følge FN solid overskredet. Dermed må vi komme oss videre og heller øke satsningen på vindkraft til sjøs, bølgekraft og tidevannskraft. Jeg anbefaler alle å ta en titt på www.reddelvene.no. Der får du en god forståelse av hvorfor det er på tide å verne om elvene våre.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: